2011. november 7., hétfő

Szaloncukor leveles tésztából



Szaloncukor leveles tésztából


Bejgli helyett kis szaloncukor karácsonyra /Ili receptje/

A diós töltelékhez: - 7 dkg darált dió - 5 dkg cukor - 2 dkg zsemlemorzsa - 0,6 dl tej - fél csomag vaníliás cukor - mazsola



A mákos töltelékhez: - 7 dkg darált mák - 5 dkg cukor - 2 dkg zsemlemorzsa - 0,6 dl tej - fél csomag vaníliás cukor - mazsola - fél citrom reszelt héja

A tészta nyújtásához: - liszt a tészta megkenéséhez: - 1 egész tojás

Először elkészítjük a töltelékeket, mindkettőnél ugyanúgy járunk el. A tejet felforrósítjuk, feloldjuk benne a cukrot és a vaníliás cukrot. Belekeverjük a darált mákot vagy a diót, ezenkívül a mazsolát, a zsemlemorzsát és a reszelt citrom héját. Levesszük a tűzről és teljesen kihűtjük.


A készen vásárolt, egy darabban lévő leveles tésztát félbevágjuk, majd lisztezett munkalapon egyenként 45,5x25 cm-es téglalapra nyújtjuk. Derelye- vagy pizzavágóval felvágjuk 6,5x12,5 cm-es darabokká.

A tölteléket ráhelyezzük, majd tojásfehérjével a töltelék körül bekenjük a tésztát.


Feltekerjük a szaloncukrokat, majd egy szalaggal a töltelék mellett jól összehúzzuk. A tojásfehérje segít a tészta tapadásában. A süti széleit egy olló segítségével berojtozzuk, sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. Lekenjük tojássárgájával, de nem az egész sütit, hanem csak addig, ameddig az alufóliás rész ér a klasszikus szaloncukron.



Előmelegített sütőben180 fokon 12 percig sütjük. Porcukorral meghintve tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...